Bilanțul după 10 luni de vaccinare. Cum arată graficele pentru fiecare țară

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Avem deja doi ani incompleți spre comparație. 2020, din martie în decembrie fără vaccin și 2021, din ianuarie în octombrie, cu vaccin. Doi ani furați din viețile noastre ale tuturor de deciziile autorităților și o întrebare. Măcar se vede corelația dintre gradul de vaccinare și sănătatea populației? Am luat ca reper doi indicatori: numărul zilnic de cazuri (care descriu „cocoașele” valurilor) și numărul de decese. Sursa: worldometers.info. Am adăugat peste doar curba graficului vaccinării, ca procent din populație. Sursa: ourworldindata.org.

Precizări necesare

Dat fiind că unele țări sunt deja la doza a patra (ca Israelul) și nu mai consideră două doze ca „vaccinare completă”, am luat ca reper doar procentul pentru prima doză. În general, asta arată acceptul populației (sau cedarea la presiuni) și e urmată aproximativ de celelalte doze. Deși a existat un mic decalaj de ordinul săptămânilor pentru demararea campaniei de vaccinare, de la o țară la alta, am suprapus graficele din același punct, cumpăna dintre ani.

Noțiunea de „caz” e una absolut discutabilă, fiind cu totul și cu totul altceva decât „un om bolnav”. Cum am discutat deja, un caz înseamnă doar un rezultat pozitiv într-unul din controversatele teste. Unele teste au eroare de 50%, altele găsesc 85% „pozitivi asimptomatici”. Mai mult, numărul de cazuri e matematic legat de numărul de teste, pe care o țară și le permite, reglajele acelor teste, unde se fac ele, reactivi și alți factori. În lipsa altui reper, le luăm ca atare, după cum sunt raportate de guverne.

Citește mai mult pe site-ul Evadare.ro.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top