RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Guvernul Cîţu a adoptat în şedinţa de luni, 29 martie, o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, că în perioada stării de alertă medicii de alte specialităţi decât boli infecțioase sau ATI vor putea îngriji pacienți COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să răspundă pentru malpraxis.
Potrivit art. 19 al proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, medicii de orice specialitate pot acorda asistenţă bolnavilor de COVID-19, în limita protocoalelor aprobate de Ministerul Sănătăţii. În urma acestei modificări, medicii care nu sunt specializaţi în ιɴғᴇcţιoᴀsᴇ sau ATI nu vor răspunde pentru eventuale daune. Răspunderea va exista doar dacă s-au efectuat proceduri şi s-au aplicat tratamente în afara protocoalelor.
„Art.19 (1) Pe durata stării de alerta declarată potrivit Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de C̫O̫V̫I̫D̫-19, cu modificările și completările ulterioare, medicii prevăzuți la art.386 alin.(1) și (11 ) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare pot acorda asistență medicală în afara specialității, persoanelor diagnosticate cu C̫O̫V̫I̫D̫-19 în baza și în limitele protocoalelor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătății, potrivit art.16 alin.(1) lit.g) din Legea nr.95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se publică în 9 Monitorul Oficial al Ʀoмâɴιᴇι, Partea I în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(2) Medicii prevăzuți la alin.(1) nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii desfășurate în condițiile alin.(1)”, se arată în proiectul de OUG.
Anunţarea de către ministrul Sănătăţii, săptămâna trecută, a acestei ordonanţe de urgenţă a stârnit un interes major, cu numeroase reacţii critice. Pe de altă parte, medicii din sᴘιтᴀʟele suport C̫O̫V̫I̫D̫ au fost puşi, în ultimul an, în situaţia de a trata ᴘᴀcιᴇɴţι cu C̫O̫V̫I̫D̫-19, deşi aveau alte specializări, în condiţiile în care asigurarea de malpraxis acoperă doar procedurile şi tratamentele din cadrul specializării. Numeroşi medici din sᴘιтᴀʟe suport C̫O̫V̫I̫D̫ erau nevoiţi să ceară suport de specialitate de la medici de ιɴғᴇcţιoᴀsᴇ, prin telefon, notând oficiale în fişe de unde au obţinut informaţiile şi de ce au procedat în acest fel.
Sursa: newsfloe.com