Efect de “bulgăre de zăpadă” al împrumuturilor masive făcute de Cîțu: România plătește dobânzi la un nivel record

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Cheltuielile cu dobânzile se vor ridica la cel puţin 17,7 mld. lei în 2021, o sumă record, mai mare faţă de 2020 cu 3,2 mld. lei, arată calculele ZF pe baza execuţiei bugetare la 6 luni, potrivit Mediafax.

Ca pondere în PIB, cheltuielile cu dobânzile ar putea fi între 1,4 şi 1,6%, având în vedere că PIB-ul României va fi mai mare decât prognoza existentă a guvernului. Creşterea datoriei publice la peste 50% din PIB pune o presiune gravă pe plăţile din buget şi nu este nicio fericire că datoria publică încă nu a ajuns la 60% din PIB sau la peste 100% din PIB, cum este cazul Italiei, Greciei sau Franţei.

Totul ţine de posibilitate bugetului de a plăti această datorie. Costul de împrumut al statului creşte odată cu creşterea datoriei publice. În 2008, înainte de criza anterioară, cheltuielile cu dobânzile de la bugetul de stat au fost de 3,7 mld. lei, adică 0,7% din PIB-ul de atunci. Începând cu 2009 şi până în 2012 cheltuiala cu dobânzile a crescut constant, astfel încât în 2012 a ajuns la 1,8% din PIB, adică 10,7 mld. lei.

Din 2013, când datoria publică a fost de 10,8 mld. lei, dar mai mică ca pondere în PIB graţie creşterii PIB-ului, cheltuiala statului cu dobânzile a scăzut până în 2015, când a fost de 9,6 mld. lei. În 2020, când şi datoria publică a crescut cu 12 pp. ca pondere în PIB, cheltuielile cu dobânzile au fost de 14,5 mld. lei, adică 1,4% din PIB, notează Știri pe surse.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top