RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Pe lângă problemele majore legate de înregistrarea fluctuațiilor de tensiune ca și consum, contoarele inteligente constituie un instrument deosebit de periculos pentru securitatea energetică a populației, dar și a companiilor. Sistemul acestora permite oprirea subită a furnizării de energie în momentul în care se înregistrează un consum mai mare, ceea ce deschide calea economiilor forțate de energie.
Potrivit atenționărilor transmise de furnizorii de energie, în momentul în care un client depășește la consum puterea avizată, curentul este tăiat în mod automat. Aceasta este marea performanță a contoarelor inteligente. Posibilitatea de a opri de la distanță furnizarea energiei electrice ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare.
Pe fondul presiunilor UE de a reduce la minimum consumul de energie, cei care nu se conformează ordinului riscă să rămână fără curent electric. Mai mult, contoarele inteligente măsoară energia consumată pe interval orare, ceea ce înseamnă că cei care folosesc prea mult curent în orele de vârf, contrar recomandărilor, ar putea ”beneficia” de o întrerupere bruscă a curentului. Statul român și companiile furnizoare s-au străduit să prezinte multiplele beneficii ale contoarelor inteligente, însă, în afară de faptul că se elimină ”efortul” de a transmite indexul, nimic nu pare să aducă vreun avantaj consumatorilor. Chiar și prezumția că populația își va putea monitoriza mai bine consumul nu stă în picioare, atâta vreme cât și contoarele clasice oferă aceeași posibilitate. Când oficialii europeni vorbesc despre economii după montarea contoarelor inteligente se referă doar la reducerea extremă a consumului, pe fondul unor facturi mult mai mari la energie. În prezent, din cei 9,9 milioane de locuri de consum din România, 1,75 milioane au montate contoare inteligente, acestea fiind achiziționate de furnizorii de energie sub pretextul că ar eradica tentativele de fraudă. Conform unei Directive UE, adaptată și în legislația românească, până în 2024 toți cei care consumă minimum 200 de kW pe lună trebuie să aibă montate contoare inteligente, restul având termen până în 2028.
Citiți mai mult pe site-ul National