RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
În spitale nu mai sunt, aproape deloc, medicamente pentru bolnavii Covid, iar cele care se mai găsesc se dau cu porția. În plin vârf al valului 4, Guvernul a decis să elibereze antiviralul favipiravir doar cu condiția prezentării pacienților la unitățile de primiri urgențe, unde este un haos generalizat. Chiar și așa, medicamentul nu se prescrie bolnavilor pentru că puținele doze pe care le mai au spitalele nu ajung nici pentru pacienții internați.
Presiunile făcute de medici și de mass-media i-au forțat pe guvernanți să aprobe eliberarea antiviralului favipiravir în ambulatoriu. Accesul la acest medicament pentru Covid a fost drastic restricționat, prin obligarea bolnavilor de a se duce în aglomerația de la unitățile de primiri urgențe, unde trebuie evaluați și abia apoi să li se prescrie rețeta, cu care se pot duce la farmacia spitalului. Așa cum era de așteptat, eliberarea favipiravirului pentru administrarea la domiciliu nu funcționează. Unii manageri de spital nu știu cum să deconteze medicamentul, iar alții nu s-au aprovizionat, deși favipiravirul există la distribuitori. Astfel că, deși a trecut mai bine de o săptămână de la apariția ordinului ministrului Sănătății în Monitorul Oficial, care aproba prescrierea favipiravirului pentru tratamentul la domiciliu, nimic nu s-a schimbat în spitale.
Potrivit protocolului de tratament Covid, elaborat de Ministerul Sănătății, antiviralul favipiravir a demonstrat în studiile efectuate o reducere semnificativă a simptomatologiei și a modificărilor radiologice la pacienții tratați cu acest medicament. Condiția este însă ca antiviralul să fie administrat în primele zile de la infectare. Ceea ce înseamnă că decizia de a-l administra doar în spitale, de la începutul pandemiei până acum o săptămână, a fost o mare greșeală, având în vedere că pacienții internați erau deja într-o stare avansată a bolii, așa încât favipiravirul nu mai avea niciun efect.
Citește mai mult pe site-ul Național.