Băuturi răcoritoare retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros și Penny, din cauza oxidului de etilenă folosit într-un ingredient / LISTA produselor retrase

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Două tipuri de băuturi răcoritoare au fost retrase din magazine Metro, Carrefour, Selgros. Penny, din cauza oxidului de etilenă peste limitele permise utilizat într-unul dintre ingrediente, conform Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Comisia Eurpeană a decis în iulie că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat, iar în ultima perioadă din magazinele din România au fost retrase de la vânzare mai multe loturi de înghețată.
Anunțul producătorului, publicat de ANSVSA:

  • Compania Maspex Romania, în calitate de producător al mărcii de băutură răcoritoare Figo, produs în România, a fost informată de către unul dintre furnizorii săi cu privire la existenţa substanţei oxid de etilenă ce depăşeşte limitele permise de reglementările în vigoare, într-un ingredient al materiilor prime care i-au fost livrate. Acest fapt are impact asupra anumitor produse Figo.
  • Având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate, considerăm că nu există niciun risc pentru sănătatea consumatorilo, dar compania a decis rechemarea produselor doar pentru a elimina orice suspiciune din partea acestora.

Compania le transmite clienților că dacă au cumpărat unul sau mai multe dintre produsele aflate pe listă pot returna în magazin produsul sau ambalajul din loturile menţionate în listă, până la data de 4 septembrie.

La rândul lor, lanţurile de magazine Selgros, Carrefour şi Metro au făcut propriile anunţuri referitoare la loturile de sucuri FIGO vândute, scrie News.ro.

Anunţurile se regăsesc pe site-ul ANSVSA.
De asemenea, producătorul ALONOR COMPANY SRL a început retragerea de la comercializare a două tipuri de sucuri Fruits & Friends, ca măsură de prevenţie, existând suspiciunea depăşirii conţinutului de oxid de etilenă peste limitele admise într-unul din ingredientele utilizate în fabricarea produselor, au anuţat reprezentanţii lanţului de supermarketuri Penny.

REWE România recomandă clienţilor care au achiziţionat produsele să NU le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în oricare magazin PENNY. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

În ultima perioadă,mai multe loturi de înghetață au fost retrase din magazine din cauza conţinutului de oxid de etilenă peste limitele admise. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA, Mihai Ponea, declara că în aceste produse cantitatea de oxid de etilenă este foarte mică, însă “consumul cumulativ din acest produs poate duce pe termen lung la tulburări cardiace, pulmonare, cancerigene chiar”.

Comisia Europeană: Produsele pe bază de gumă de caruba (E410) contaminată cu oxid de etilenă trebuie retrase integral

Produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase toate de pe piaţa europeană, chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis în iulie Comisia Europeană.

Companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă “vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate” cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, într-un comunicat consultat vineri seară.

Acest lucru, “pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori”, conform termenilor comunicatului dat publicităţii după trei reuniuni de criză desfăşurate la 29 şi 30 iunie şi 13 iulie.

Rechemarea se referă la produsele care conţin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în îngheţate, care a fost contaminată cu oxid de etilenă – acest lucru nu este cazul tuturor loturilor. Acest “agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător” este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în numeroase produse importate sau provenind din produse importate contaminate.

Numai în Franţa, câteva sute de referinţe de îngheţată, precum şi mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră) au făcut, din toamna anului 2020, obiectul unei proceduri de rechemare care poate pot fi consultată pe site-ul Represiunii fraudelor (DGCCRF).

ONG-ul Foodwatch, precum şi sindicatul Solidaires CCRF&SCL al agenţilor DGCCRF, au alertat recent acuzând autorităţile că doresc “să lase să intre pe piaţa europeană produse” a căror contaminare ar fi “sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021.

Ce este guma de caruba

Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de caruba, cultivat în principal în zona Mediteranei. Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov, informează Hotnews.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top