RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a marinei chineze, președintele Xi Jinping a participat la intrarea în funcțiune a trei nave de război. Între care un nou model de transportor de elicoptere și trupe a cărui prezență în Marea Chinei de Sud îi va îngrijora cu siguranță pe americani și pe vecinii asiatici.
Botezată „Hainan” (Type 075), după numele celei mai sudice insule a țării, nava port-elicopter, cu un deplasament de 40.000 de tone, poate transporta la bord aproximativ 30 de elicoptere, precum și vehicule amfibii de luptă, tancuri, alte vehicule blindate și până la 1.200 de militari.
Nava a intrat în serviciu în prezența președintelui Chinei, Xi Jinping, la o bază navală din Sanya, capitala provinciei Hainan, vineri, cu ocazia celei de-a 72-a aniversare a marinei militare chineze.
Cu această ocazie au fost puse în funcțiune și un distrugător, „Dalian” și un submarin nuclear care poate lansa rachete balistice, „Marșul cel Lung 18”.
Dar „Hainan” este nava care reține cea mai mare atenție. Deoarece această nouă navă multirol va crește, de fapt, semnificativ capacitățile armatei chineze în această regiune a lumii, în general marcată de puternice tansiuni ale Chinei cu vecinii săi.
Fie că este vorba de Taiwan, pe care Beijingul îl consideră o provincie rebelă, fie Filipine și chiar Vietnam.
Modelul 075, a cărui dezvoltare a început în 2011, are capabilități care nu sunt pe deplin cunoscute. Cu cele 40.000 de tone, este cea mai mare navă de asalt pe care China o are până în prezent. Iar Beijingul intenționează să lanseze încă două în următorii ani.
Aceste nave sunt perfect adaptate pentru o intervenție militară rapidă. Și completează cele șase mari transportatoare de barje de debarcare deja disponibile pentru marina chineză.
În schimb, celelalte două nave puse în funcțiune vineri nu sunt complet necunoscute experților militari. Primul distrugător din aceeași clasă cu „Dalian” a fost comandat în ianuarie 2020. În ceea ce privește submarinul, acesta este al șaselea sau al șaptelea de acest tip aflat în serviciu din 2007, scrie Les Echos.
Un trio de groază
Submarinul a primit numele de „Changzheng 18” (număr de carenă 421) și reprezintă, cel mai probabil, o versiune îmbunătățită a Type 094 (clasa Jin- cod NATO).Este considerat mai silențios în deplasare, iar rachetele de care dispune au o acuratețe mai mare la țintă, față de tipul original, potrivit experților chinezi. Deplasementul submarinului este de 11.000 de tone, scrie Defense Romania.
Distrugătorul Type 055 „Dalian” (număr de carenă 105) are un deplasament de 13.000 de tone, depășind distrugătorul clasa Arleigh Burke și crucișătorul clasa Ticonderoga, ambele americane.
În clasificare NATO este considerat crucișător clasa Renhai. Se așteaptă să facă parte din gruparea de escortă a portavioanelor sau să acționeze ca navă comandant a unei flotile, datorită capabilităților avansate de luptă antiaeriană/antirachetă, antisubmarin, antinavă și de atac asupra țintelor terestre.
Nava de asalt/debarcare amfibie „Hainan” (număr de carenă 31) este destinată transportului unui număr mare de elicoptere – 30, precum și a vehiculelor blindate amfibii de luptă, tancurilor și trupelor aferente – în total până la 1200 militari, în afara echipajului de 1100 marinari.
Deplasamentul navei Type 075 (clasa Yushen – clasificare NATO) este de 40.000 de tone. Este prima navă construită de acest tip, dintr-un total de opt planificate.
Potrivit expertului militar chinez și comentator de televiziune, Song Zhongping, navele Type 075 împreună cu cele Type 071 – tot de asalt amfibiu dar din clasa predecesoare, pot desfășura, dacă este nevoie, misiuni în insulele Nansha, Dongsha și chiar în insulele Penghu și Taiwan, menționând că această combinație va fi foarte puternică în capturarea insulei, potrivit Național.