Ca în România în comunism: China interzice comenzile de mâncare prea mari. Alimentația “rațională” este legiferată

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Pentru a combate risipa de alimente, China a decis să legifereze cu privire la comenzile de mâncare și la distribuirea videoclipurilor de tipul „binge-eating”.

Președintele Chinei, Xi Jinpig, a lansat, încă de anul trecut, o campanie împotriva risipei alimentare pe care a descris-o drept o problemă „șocantă și tulburătoare” care amenință securitatea alimentară a țării.

Această campanie a trecut acum la o viteză superioară odată cu adoptarea unei noi legi, care a intrat în vigoare pe 29 aprilie, și care interzice clienților restaurantelor să comande mai mult decât au nevoie. Filmarea și partajarea videoclipurilor în care se consumă alimente în exces, cunoscute în China sub numele de mukbang, care au avut un mare succes pe rețelele sociale în ultimii ani, au fost, de asemenea, interzise.

În timp ce legea vizează prevenirea oricărei „utilizări nerezonabile” a alimentelor, limitele ei sunt încă supuse interpretării. Prin urmare, autoritățile locale au fost însărcinate să ia diverse măsuri pentru a pune în aplicare aceste noi reguli.

Reducerea porțiilor și libertatea de exprimare

În cantinele companiilor și la banchete, se încurajează astfel respectarea regulii „N-1”, conform căreia numărul de feluri de mâncare trebuie să fie mai mic decât numărul de oaspeți – oficialii au fost însărcinați să verifice acest lucru.

În ceea ce privesc restaurantele, s-a sugerat ca personalul de la bucătării să ofere porții reduse, pentru a limita volumul de resturi irosite pe farfurii.

În august anul trecut, în provincia Hunan, un restaurant zelos a mers atât de departe încât și-a cântărit clienții la intrarea în unitate pentru a le oferi un meniu bazat pe greutatea lor.

Proprietarii de restaurante care sunt estimați că îi incită pe consumatori să comande cantități excesive de alimente se expun acum la o amendă echivalentă cu suma de 1.300 de euro. Pe de altă parte, persoanele fizice nu sunt încă obligate să primească o penalitate financiară.

Pe rețelele de socializare, inclusiv Douyin, versiunea TikTok folosită în China continentală, cenzorii au început să elimine videoclipurile în care se consumă multă mâncare. Canalele de televiziune și mass-media care difuzează aceste tipuri de video pot primi amenzi echivalente cu până la 13.000 de euro.

35 de milioane de tone de alimente, irosite anual

Deși China nu se confruntă cu lipsa de alimente, criza legată de pandemia Covid-19 a perturbat producția și comerțul cu materiale agricole. Legea subliniază necesitatea „asigurării securității alimentare naționale” și „promovării virtuților tradiționale ale națiunii chineze” prin economisirea resurselor țării, scrie Korii/Slate.

Potrivit presei de stat, 35 de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an în China. Prin comparație, Statele Unite irosește 66 de milioane, iar Franța 10 milioane, scrie Național.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top