Condiția omului alb în societatea neo-rasistă este similară cu cea a evreilor din Germania nazistă, susține eseistul Drieu Godefridi

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


În ultimul său eseu, intitulat “Stampilat”, lucrare despre neorasismul de stânga în secolul XXI, eseistul belgian Drieu Godefridi combate noua doctrină rasială din jurul „privilegiului alb” și a „teoriei critice a rasei”, și, în special, pe Robin DiAngelo, autorul cărții White Fragility. Pentru el, noile norme sunt în mod inerent rasiste atunci când îi judecă pe „albi” și vinovăția lor numai pe baza culorii pielii lor. Interviu pentru Causeur.

Causeur: Robin DiAngelo, autorul cărții White Fragility, un mare critic al „rasismului sistemic”, pe care îl analizați în eseul dumneavoastră, consideră că „nimeni nu este nevinovat de rasa lui”. Ce vrea să spună prin asta și de ce credeți că este o eroare?

Drieu Godefridi: Susținătorii neorasismului contemporan evoluează într-o structură teoretică pe care o calific drept mitică, în sens strict. Hrănindu-se cu aproximările lui Herbert Marcuse, ei au făurit o serie de concepte – privilegiul alb, rasismul sistemic, fragilitatea albă – la capătul cărora, în sistemele noastre, un om alb este întotdeauna privilegiat ca om alb, oricare ar fi ideile lui, viața lui, angajamentul lui. Din acest motiv, „Nimeni nu este nevinovat de rasa lui”, așa cum scrie DiAngelo – o eroare sub forma unei propoziții care rezumă perfect neorasismul contemporan. Când îl prezinți pe alb păstrând doar culoarea epidermei, el încetează să mai fie om, personalitate. Este doar o piele „bântuită” de „sistem”!

Citește mai mult pe site-ul SmartRadio.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top