RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Ioana Constantin arată, într-o postare pe Facebook, paradoxul cu care se confruntă piața forței de muncă la nivel național, în contextul în care România își trimite lucrătorii în toată Europa, dar importă alții din Asia, în domenii precum construcțiile, panificație, transporturi sau domeniul hotelier.
„100.000 de muncitori din state non-UE – aceasta este propunerea Ministerului Muncii pentru anul 2022. Anul acesta, contingentul a fost dublat. Vorbim, în prinicipal, despre domenii precum construcții, panificație, transporturi, dar și domeniul hotelier. În realitatea, piața forței de muncă din România arată un paradox: angajatorii nu găsesc forță de muncă, dar mulți români se plâng că nu își găsesc locuri de muncă sau că sunt prea mici salariile. În vreme ce România trimite forță de muncă în toată Europa, aducem lucrători din Vietnam, Nepal, Filipine etc.”, a explicat Ioana Constantin.
În acest context, politicianul propune o serie de măsuri pentru reconcilierea cererii de pe piața de muncă din România cu oferta de mână de lucru de la nivel național:
1. România trebuie să acorde sprijin continuu mediului de afaceri, în principal IMM-urilor care și la nivelul UE generează peste 65% din locurile de muncă, iar creșterea salariilor și creșterea calității vieții trebuie să fie continuu prioritate.
2. România trebuie să își concentreze eforturile spre a ușura accesul pe piața forței de muncă pentru lucrătorii din R. Moldova care nu au cetățenie română, înainte de lucrătorii din zone precum Vietnam, Filipine, Sri Lanka etc.
Citește mai mult pe site-ul Calea Europeană.