Mai multe țări au refuzat vaccinul Pfizer deoarece compania le-a cerut prin contract să plătească eventualele despăgubiri legate de efectele adverse

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Pe 23 septembrie, europarlamentarul Michèle Rivasi a fost invitată la „Consiliului științific independent”, o întâlnire online organizată de colectivul Réinfo Covid, care se opune vaccinurilor și critică măsurile de sănătate. Există multe țări africane [și din America Latină, inclusiv Argentina] care refuză, de exemplu, dozele de Pfizer”, susținea ea, afirmând că laboratorul le-a cerut contractual să plătească eventuale despăgubiri dictate de instanță.

Astfel de negocieri au avut loc în Argentina și Africa de Sud, după cum susțin mai multe anchete, citate astăzi de echipa deputatului.

Ar oferi laboratorul Pfizer cele mai drastice – și mai discutabile – condiții contractuale anumitor țări interesate de vaccinul împotriva Covid-19?

„Un alt lucru pe care aș vrea să vi-l spun: există multe țări africane [și din America Latină, inclusiv Argentina] care refuză, de exemplu, dozele de Pfizer și dozele de Moderna. De ce ? […] Pfizer și Moderna le spun: „OK, vă vindem dozele, dar cu o singură condiție: acceptați că, dacă există vreodată efecte secundare, țara dvs. va plăti compensațiile. Și, deoarece nu avem încredere, nu aveți suficient capital, vi se cere să ipotecați resursele țării dvs.”, spune europarlamentarul în aceas secvență de 2 minute care a devenit virală.

Echipa lui Michèle Rivasi citează în special un sondaj efectuat în februarie 2021, realizat de ONG-ul Biroul de jurnalism de investigație.

Asociația afirmă, pe baza mărturiilor oficialităților locale, că negocierile contractuale ale Pfizer cu anumite țări din America Latină, dintre care Argentina, au luat o turnură de extorcare, având în vedere condițiile solicitate și graba de a obține vaccinul.

„Negociatorii [Pfizer] cereau compensații suplimentare împotriva oricărei acțiuni legale individuale determinate de reacțiile adverse post-vaccinare. În Argentina și Brazilia, Pfizer a cerut active suverane [ca garanție] pentru orice potențiale costuri juridice viitoare”, detaliază articolul, explicând motivele pentru care nici Brazilia, nici Argentina nu au semnat un contract cu Pfizer la acea vreme.

„Legea nu este compatibilă cu unele dintre cerințele contractuale ale Pfizer”

De atunci, Argentina s-a bazat pe o combinație de vaccinuri Sputnik V și Moderna sau AstraZeneca pentru a depăși întârzierile de livrare, așa cum a raportat Courrier international în august 2021. Cu câteva luni mai devreme, Nicolas Vaquer, directorul Pfizer Argentina, a explicat deputaților locali lipsa unui acord între companie și țară prin faptul că „astăzi, legea nu este compatibilă cu unele dintre cerințele contractuale ale Pfizer”.

În ceea ce privește „țările africane” menționate de Michèle Rivasi, echipa sa citează din nou o anchetă a Biroul de jurnalism de investigație, din aprilie 2021, referitoare la Africa de Sud.

ONG-ul susține că Pfizer a încercat să convingă guvernul să ipotecheze active suverane ca garanție pentru despăgubirile ce ar fi putut fi cerute în eventualele procese pentru efecte adverse.

Ministrul Sănătății de atunci, Zweli Mkhize, a deplâns clauzele contractuale „dificile și uneori nerezonabile”, considerând chiar că cererea de active suverane este „prea riscantă”. Pfizer a renunțat la aceste condiții și a livrat primele doze de vaccin în Africa de Sud în luna mai.

Sursa: SmartRadio

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top