Marile tunuri date în pandemie. Compania de stat Unifarm a păgubit statul cu 500.000 de euro, fostul şef trimis în judecată

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


România a păşit cu stângul în anul pandemiei 2020. Luaţi pe nepregătite, guvernanţii au dat verde la achiziţii directe, la orice preţ, în condiţiile în care ţara noastră nu avea nici măşti, nici mănuşi, nici combinezoane, nici ventilatoare sau izolete.

În faţa depozitelor goale, nu puţine au fost firmele care au profitat la maximum de situaţie şi au importat echipamente medicale pe care le-au vândut apoi spitalelor şi populaţiei la preţuri exorbitante. 

Unele dintre ele nici măcar nu erau conforme şi puneau şi mai mult populaţia în pericol. Ca un blestem românesc, compania care a păgubit cel mai mult statul în an de criză maximă a fost chiar a statului – Unifarm. 

Fostul director, Adrian Ionel, este trimis în judecată într-un dosar şi este sub control judiciar într-un altul, ambele legate de achiziţiile de anul trecut. 

La nici două luni de la începutul pandemiei, presa a început să relateze neregulile din achiziţiile făcute de compania naţională Unifarm, condusă la acea vreme de Adrian Ionel. 

Măşti la suprapreţ şi de calitate îndoielnică

În mai, Libertatea a dezvăluit că Unifarm cumpărase 1,2 milioane de măşti neconforme din China, de la o firmă care producea pamperşi. Medicii s-au plâns că şi arătau ca atare, iar Belgia, ţara care a lansat alerta, a semnalat că lăsau să treacă nepermis de multe microorganisme, 25%, faţă de 8% cât este limita.

În ciuda defectelor, preţul era de peste 18 lei bucata. În total, Unifarm a plătit 5 milioane de dolari. 

Mai grav este că măştile FFP2, mai proaste decât cele clasice, erau destinate medicilor. Ele au ajuns în 113 spitale din România în perioada în care doctorii şi asistentele erau supuşi riscului maxim. Firma chineză se numea Daddy Baby, iar cea care le-a importat Ducos Trading. 

Pe lângă problemele de calitate, toată lumea s-a întrebat de ce compania naţională nu importa direct echipamentele medicale, deşi lege îi permitea. Ce a făcut totuşi Unifarm a fost să profite la maximum de regulile lejere privind achiziţiile şi să cumpere totul fără licitaţie. 

Fostul director Unifarm a mers mai departe cu achiziţii, până a intrat DNA pe fir

În jur de patru luni, fostul director Adrian Ionel a mers mai departe cu achiziţii care ridicau mari semne de întrebare, până a intrat DNA pe fir. 

În 23 iunie 2020, a fost pus sub control judiciar într-un prim dosar instrumentat de Departamentul Naţional Anticorupţie şi acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane.

Citește mai mult pe site-ul Antena 3

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top