RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Astăzi Bugetul.ro a dezvăluit că aproximativ 2.000 de polițiști din cadrul IGPR și-au depus dosarul de pensionare în anul 2021.
După datele prezentate de Bugetul.ro, Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” a reacționat și spune că acesta este „efectul hărțuirii polițiștilor de USR-PLUS”.
Sindicatul „Diamantul” explică faptul că polițiștii nu mai au nicio motivație să rămână în sistem, după ce ating vârsta de pensionare, dat fiind că sunt umiliți de politicieni care le îngheață salariul, în timp ce și-l cresc, rânjind, pe-al lor.
Mai mult, spun polițiștii, acum USR-PLUS le vânează pensiile militare. De altfel, Bugetul.ro a dezvăluit, recent, că USR-PLUS vrea să desființeze pensiile militare.
„Efectul hartuirii politistilor de USR-PLUS : Numeroase cereri de pensionare si numarul este in crestere!
Nu mai exista nicio motivatie pentru politisti sa ramana in sistem dupa ce ating varsta de pensionare. Te lupti cu frustrari, lipsuri, stres, supramunca, sefi aroganti si incompetenti profesional.
Esti umilit de politicieni care iti ingheata salariul in timp ce si-l cresc ranjind, pe al lor. Si in ultimul timp, avem pe cap si usrplus care, cu doi lideri stersi si in pierdere de electorat, ne vaneaza pensiile militare.”, precizează sindicaliștii de la Diamantul.
La 4 august, Bugetul.ro a făcut o solicitare către Inspectoratul General al Poliției Române, pentru a afla câți polițiști s-au pensionat în acest an.
Astfel, conform unui răspuns primit de Bugetul.ro de la IGPR, semnat de comisarul-șef de poliție Jenel Șogor, până la 6 august 2021 și-au încetat raporturile de serviciu, în baza Legii nr. 360/2002, 1.906 polițiști. Dintre aceștia 1.824 au făcut-o la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții necesare pensionării în sistemul public de pensii pentru instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale, în conformitate cu Art. 69 lit. a) din Legea 360/2002.
De asemenea, alți 82 de polițiști au solicitat încetarea raporturilor de serviciu„ potrivit art. 69, lit. b), la pierderea capacității de muncă, în condițiile legii, cu excepția situației în care a intervenit menținerea în activitate în condițiile art. 33^1”.
Răspunsul primit de Bugetul.ro de la IGPR:
„Urmare a cererii dumneavoastră, adresată Inspectoratului General al Poliţiei Române, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
Până la data de 6 august 2021 și-au încetat raporturile de serviciu 1.906 polițiști, dintre aceștia 1.824, potrivit art. 69, lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, la împlinirea vârstei și a celorlalte condiții necesare pensionării în sistemul public de pensii pentru instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și siguranței naționale și 82 de polițiști, potrivit art. 69, lit. b), la pierderea capacității de muncă, în condițiile legii, cu excepția situației în care a intervenit menținerea în activitate în condițiile art. 33^1”, ne-a transmis IGPR.
USR-PLUS vrea desființarea pensiilor de serviciu pentru polițiști și militari
Surse politice au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că USR-PLUS le pregătește o adevărată lovitură polițiștilor și militarilor, scriam la 7 august. Concret, partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș vrea desființarea pensiilor de serviciu care se acordă în baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. De altfel, sursele noastre sunt confirmate chiar prin declarația ministrului USR-PLUS al Economiei, Claudiu Năsui, care s-a plâns că formațiunea pe care o reprezintă nu are majoritate parlamentară și că cu procentul de 15% trebuie să-și mobilizeze partenerii de Coaliție, PNL și UDMR, pentru a avea 51% și a desființa toate pensiile speciale, inclusiv pe cele ale polițiștilor și militarilor. De altfel, Năsui nu se află la prima declarație făcută în acest sens. Pe de altă parte, Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat, la finalul lunii aprilie, că „atunci când vorbim despre pensiile speciale, nu vorbim despre pensiile ocupaționale din sistemul de Apărare și Ordine Publică”. În decembrie 2019, același Claudiu Năsui o contrazicea pe Raluca Turcan, actualul ministru al Muncii, după ce aceasta declarase că PNL-ul e de acord cu tăierea pensiilor speciale, mai puțin cu cele ale militarilor și magistraților. Năsui spunea atunci „doamna Turcan a declarat ieri că își dorește desființarea pensiilor speciale mai puțin pentru militari și magistrați unde nu ar face nicio modificare. Lucrul acesta ar fi o greșeală. Dacă tot avem oportunitatea să schimbăm ceva, ar trebui să o facem în profunzime”.Precizăm că, în luna martie a acestui an, Dumitru Coarnă, fost șef al SNPPC, în prezent deputat PSD, a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că circulă mai multe informații, pe surse, potrivit cărora Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR intenționează să schimbe formula de calcul a pensiilor polițiștilor, militarilor și lucrătorilor din SRI, SPP și STS. Ulterior, în luna iunie a acestui an, ministrul USR-PLUS al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, îl confirma pe Dumitru Coarnă și vorbea de schimbarea formulei de calcul a pensiilor militare, notează Bugetul.ro.