Despre retragerea Poloniei din Convenția neomarxistă de la Istanbul

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


– sau despre puterea pe care o au reprezenții noștri

Democrația, noțiune des întâlnită pe buzele politicienilor noștri, presupune faptul că puterea e în mâna poporului, conducerea realizându-se bazat pe voința oamenilor. Însă, nu poți avea putere dacă înainte de exercitarea voinței nu deții toate informațiile. Informația înseamnă putere. Noi, în calitate de deținători ai acestei puteri de a conduce, de cele mai multe ori nici nu știm ce decizii iau reprezentanții noștri sau ce acte legislative adoptă, foarte des se întâmplă să nu cunoaștem valorile și ideologia celor pe care îi votăm, pentru a avea un vot informat. Nici cei pe care îi alegem, de cele mai multe ori, nu conduc conform voinței poporului. În aceste condiții,  nu putem vorbi despre o veritabilă democrație.

Consider că ar fi foarte oportun ca unele dintre deciziile sau actele, care urmează a fi adoptate de România, să fie aduse realmente spre atenția poporului pentru dezbaterea publică, astfel încât atunci când se legiferează sau se ratifică anumite acte, votul reprezentanților noștri să exprime voința reală a poporului.

O astfel de discuție publică ar fi trebuit adusă în spațiul public înainte de ratificarea Convenției de la Istanbul de către România.

Prin Convenția de la Istanbul s-a urmărit reglementarea prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Acest lucru este onorabil, având în vedere că violența împotriva femeilor este o problemă de actualitate, deși există mecanisme eficiente și în lipsa unei astfel de Convenții.

La data de 11 mai 2011 Convenția a fost deschisă spre semnare pentru statele membre ale Consiliului Europei, România ratificând Convenția la data de 23 mai 2016, iar la data de 1 septembrie 2016 aceasta a intrat în vigoare pe teritoriul țării noastre.

Reglementările discutabile ale Convenției

Deși demersul de a lupta împotriva violenței domestice este de aplaudat, sunt semnalate câteva aspecte discutabile reglementeate în cadrul Convenției, cum ar fi faptul că se stabilește, pentru prima dată, într-un tratat internațional, că sexul și genul sunt două chestiuni diferite că sexul cu care te naști, nu este necesar să fie același cu genul, pe care ți-l poți alege.

Pentru a privire critică mai amănunțită asupra Convenției a se vedea aici articolul scris de Adina Portaru.

De ce pleacă Polonia?

Pentru a înțelege motivul pentru care Polonia intenționează să se retragă din Convenție trebuie să privim lucrurile cu discernământ, nu catastrofal și nici panicați că polonezii urmează să legalizeze violența domestică, cum susțin aberant unele persoane.

Dincolo de această Convenție, fiecare stat civilizat din lume are o legislație  specifică, care sancționează violența domestică, Convenția nefiind singurul mecanism prin care femeile sunt protejate de violența domestică. Să nu uităm că jumătate din țările Uniunii Europene nu au ratificat această Convenție! În consecință, ar trebui să o lăsăm mai moale cu știrile alarmiste prin care se vehiculează regresul Poloniei.

Motivul pentru care Polonia dorește să se retragă din Convenția de la Istanbul nu are de a face cu dorința acestei țări de a-și vedea femeile agresate fizic sau psihic, ci este strâns legat de faptul că, deși la prima vedere scopul Convenției este acela de a lupta împotriva violenței domestice, la o privire mai atentă aceasta afectează dreptul la libertate religioasă, dreptul părinților de a-și educa copiii conform propriilor convingeri și se definește pentru prima dată într-un tratat internațional noțiunea de gen, ca fiind diferită de sexul biologic. Această definiție este controversată și nu există un consens asupra acesteia.

Una din întrebările întemeiate care se pune în situația de față este: de ce a  semnat Polonia Convenția în primul rând? Răspunsul nu este complicat. La momentul semnării și ratificării Convenției, la putere se afla partidul de centru-dreapta al fostului premier Donald Tusk. În prezent, la conducere este partidul conservator  Lege și Justiție, condus de Mateusz Morawiecki. Astfel, ideologia și valorile diferite ale celor două conduceri au determinat ambele acțiuni, scrie Vocea Libertății.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top