RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Incendii devastatoare, o pandemie de coronavirus, inundații și alte tulburări climatice legate de încălzirea globală – toate catastrofele cu care majoritatea dintre noi nu ne-am fi imaginat că trebuie să ne confruntăm, cu câțiva ani în urmă. Totuși, în 1972, un grup restrâns de cercetători americani anticipase acest scenariu catastrofal.
În cartea lor „Limitele creșterii”, oamenii de știință susțineau că, dacă omenirea continuă să urmărească creșterea economică, indiferent de costurile pentru mediu, totul se va prăbuși. Fără o schimbare radicală a comportamentului, scăderea hranei disponibile, epuizarea resurselor naturale și poluarea în creștere ar avea un impact atât de violent asupra calității vieții pe Pământ în deceniile viitoare, încât populația umană ar scădea drastic.
Departe de previziunile apocaliptice ezoterice sau conspiraționiste
Într-o Americă abia ieșită din anii de aur 1960, această carte, cunoscută și sub numele de „Raportul Meadows”, a fost la început acuzată de catastrofism și a făcut obiectul multor controverse (ceea ce nu a împiedicat-o să devină un bestseller). Proiecțiile din „Limitele creșterii” erau, totuși, departe de predicțiile ezoterice ale apocalipsei, care erau foarte populare la acea vreme. Proiecțiile au fost rezultatul unor modelizări științifice serioase.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cei patru autori (Meadows, Meadows, Randers și Behrens) au folosit un model de simulare, World3, inspirat de lucrarea lui Jay Wright Forrester, la acea vreme profesor la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT), tatăl fondator al dinamicii sistemelor și pionier al simulărilor computerizate ale interacțiunilor dintre populație, creșterea industrială, producția de alimente și limitele ecosistemelor terestre cu WorldOne.
Din datele statistice colectate de la începutul secolului al XX-lea și referitoare la cinci factori (populație, resurse, producție industrială, poluare și alimente), cercetătorii au generat, prin urmare, diferite scenarii de dezvoltare folosind World3 – variind ipotezele în special cu privire la inovație, resurse neregenerabile sau priorități sociale. Au apărut diverse scenarii, dar, cele mai sumbre – care au dus la scăderi mari ale populației – s-au dovedit a fi cele mai apropiate de evoluția reală din ultimii 50 de ani.
Scenariul „business as usual” (BAU), cel potrivit căruia nimic nu s-ar schimba în comportament, a prezis o stagnare a nivelurilor de bunăstare globală în jurul anului 2020 și o prăbușire care se produce în jurul anului 2040. Acest lucru se întâmplă din cauza resurselor și nu a mediului.
Încă de actualitate
Pentru că, dacă vorbim astăzi despre „Limitele creșterii” și concluziile sale apocaliptice, este din cauza unei recitiri contemporane a modelului World3. Gaya Branderhorst Herrington, consultant pentru o prestigioasă firmă de audit și consultanță, a refăcut calculele din 1972, incluzând date empirice din ultimii 50 de ani.
Citește mai mult pe site-ul SmartRadio.