RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
“Majoritatea cărților sunt scrise in asa fel incat sa poata fi usor de citit si inteles. Altele, in schimb, raman un mister inclusiv pentru cei mai culti dintre noi. Unele carti misterioase au ramas nedescifrate fie pentru ca asa au vrut autorii lor, fie pentru ca au fost scrise in limbi demult uitate.
Cele cinci carti misterioase pe care vi le prezentam le-au dat mari batai de cap cercetatorilor si traducatorilor. Ele sunt fie texte religioase obscure, fie carti despre magie sau coduri de neinteles.
1. Codex Seraphinianus – o carte dintr-o alta lume
Scris intre 1976 si 1978 de italianul Luigi Serafini, Codex Seraphinianus este o opera pe care autorul n-a vrut-o înțeleasă. Din câte se pare, cartea este o enciclopedie despre o planeta imaginara. Ea contine inclusiv harti si desene ale faunei si florei de pe respectiva planeta.
Si mai interesant este ca Serafini a scris cartea in limba acestei lumi ipotetice. Intreaga opera este scrisa intr-un alfabet ciudat. In ciuda eforturilor traducatorilor, enigmaticul text n-a fost descifrat pana acum.
Dat fiind ca textul e indescifrabil, Codexul rămâne celebru pentru desenele lui Serafini, care sunt de un suprarealism angoasant. Un astfel de desen reprezinta un fruct care pare să sângereze, iar altul înfățișează pești sub forma de farfurii zburătoare.
Au existat numeroase speculații despre ce ar putea fi Codex Seraphinianus. Deoarece autorul a refuzat să dezvăluie sensul acestei carti misterioase, ea ramane subiectul a numeroase teorii.
2. Cartea lui Soyga
Evul Mediu a fost o perioada propice pentru carti misterioase. Totusi, niciuna nu intrece Cartea lui Soyga. Manuscrisul este un tratat despre magie si paranormal, care contine pasaje netraduse inca. Cartea este asociata cu John Dee, un ganditor celebru al erei elisabetane, cunoscut pentru legatura sa cu ocultul.
In anii 1500, se spunea ca Dee detine singura copie a manuscrisului si ca a devenit obsedat de descifrarea ei. Dee se preocupa in special de tabelele criptate, despre care credea ca sunt cheia unor cunostinte ezoterice de mare însemnătate.
Traducerea lor nu era, insa, o sarcina usoara, deoarece autorul manuscrisului criptase bine textul. Pentru a decodifica aceste tabele, Dee a cerut ajutorul unui medium celebru, Edward Kelley.
Din pacate, Dee nu a reusit sa desluseasca misterele Cartii lui Soyga inainte de a muri. Mai mult, desi s-a crezut ca a disparut, doua copii ale cartii au fost redescoperite in 1994, in Anglia. De atunci, cercetatorii o studiaza intens, dar nu au reusit sa ii descopere adevarata semnificatie.
3. Carti misterioase – Codex Rohonczi
Un document care s-a dovedit imposibil de tradus este Codex Rohonczi. Manuscrisul este vechi de cateva sute de ani si a fost descoperit in Ungaria in anii 1700. Codexul are 448 de pagini si este scris intr-o limba total necunoscuta.
Unii cercetatori au sustinut ca ar putea fi vorba de o forma incipienta de maghiara. Altii cred ca volumul este scris intr-un dialect hindi. Totusi, studiile au relevat ca limba acestei carti misterioase nu are niciuna dintre caracteristicile majore ale celor doua limbi.
Mai fascinant este ca alfabeltul limbii din Codex Rohonczi contine cele mai multe caractere din lume, dupa chineza. Volumul are si 87 de ilustratii, de la peisaje pana la conflicte militare. Unele dintre ele folosesc simboluri religioase caracteristice mai multor credinte, precum crestinismul, hinduismul si islamul.
Au existat mai multe traduceri partiale ale Codex Rohonczi, fiecare unica in felul ei. Cercetatorii au sustinut, pe rand, ca este vorba de un text religios, o istorie a valahilor sau o farsa a unui faimos falsificator, Samuel Literati Nemes.
4. Rongorongo
Desi nu face parte dintr-o carte propriu-zisa, acest sistem de scriere refuza si acum sa se lase descifrat. Rongorongo este un sistem indescifrabil de pictograme, care isi au originea in Insula Pastelui.
Exista putine exemple ale acestei scrieri, printre care cateva sculpturi in piatra si tablete de lemn. Ele continua sa fie cel mai mare mister neelucidat al lingvisticii. Izolarea in care a trait civilizatia de pe Insula Pastelui inseamna ca Rongorongo a fost dezvoltat fara influenta altor limbi.
Textele Rongorongo sunt scrise alternativ, de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga. Desi intens studiat, oamenii de stiinta n-au reusit sa traduca vreo propozitie din Rongorongo. Totusi, ei au reusit sa identifice o serie de date calendaristice, dar si informatii legate de descendente genealogice.
5. Carti misterioase – Manuscrisul lui Voynich
Manuscrisul lui Voynich este cu siguranta cel mai misterios manuscris din lume. Este o carte plina de desene si inscrisuri, care i-a uimit pe toti criptografii care au incercat s-o decodifice.
Se crede ca lucrarea a fost realizata in secolul al XV-lea, dar autorul si limbajul in care a fost redactata raman necunoscute. De-a lungul anilor, manuscrisul a fost studiat de o multime de criptografi profesionisti si amatori, inclusiv de spargatori de coduri americani si britanici.
Nimeni nu a reusit, insa, sa descifreze ce vrea sa spuna manuscrisul lui Voynich. In 2009, cercetatorii de la Universitatea din Arizona au datat hartia manuscrisului cu Carbon 14, rezultatele aratand ca lucrarea a fost creata intre 1404 si 1438.”[1]
SURSE
- https://www.bzt.ro/5-carti-misterioase-ale-caror-mesaje-n-au-fost-descifrate-niciodata-51704
- Foto: Internet
Sursa articol: Departamentul de Informații România