Filozoful Peter Boghossian demisionează după ce este scuipat și hărțuit de studenții curentului neomarxist „woke” (al trezirii/al conștientizării)

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


„Nu am vrut să se termine așa. Dar mă simt obligat moral să fac această alegere. Timp de zece ani, i-am învățat pe elevii mei importanța de a trăi conform standardelor voastre. Unul dintre standardele mele este să apăr sistemul nostru educațional liberal împotriva celor care vor să-l distrugă”.

Sunt ultimele cuvinte ale unui profesor de filosofie care și-a prezentat scrisoarea de demisie, considerând că Universitatea din Portland (Oregon, Statele Unite) nu a mai devenit un loc de învățare, ci o „fabrică de justiție socială” în care studenții „woke” au toată puterea.

Potrivit cotidianului britanic The Times, scrisoarea lui Peter Boghossian, postată online, relatează faptele și acțiunile „rușinoase” ale studentilor și ale membrilor administrației.

Profesorul de filozofie și-a organizat întotdeauna cursurile și a invitat diverși vorbitori pentru a-și încuraja elevii „să-și pună întrebări asupra convingerilor celorlalți, respectându-i pe cei care sunt deja convinsi; să-și pastreze calmul chiar și în momentele dificile și chiar să se răzgândească”. El adaugă: „Am căutat să creez condițiile favorabile formării unei gândiri riguroase; să-i ajut să aibă instrumentele necesare pentru a-și formula propriile concluzii. De aceea am devenit profesor și de accea îmi place să predau”.

„Elevii se tem acum să vorbească deschis”

Conștient de influența culturii „woke”, profesorul a pus la îndoială meritele „spațiilor sigure” (« safe space ») („cum contribuie ele la instruirea studenților?”). Sau chiar relevanța noțiunii de „însușire culturală”. „Spre deosebire de colegii mei, am pus aceste întrebări cu voce tare, în public”. Potrivit lui Peter Boghossian, libertate de gândire nu mai are loc în instituția în care preda. „Treptat, universitatea a făcut imposibilă explorarea intelectuală” și a evoluat într-un spațiu în care noțiunile de „rasă, gen” și „cultură victimă” prosperă, creând „diviziune și furie”.

„Studenții din Portland State nu mai învață să gândească. Mai degrabă, sunt instruiți să imite convingerile morale ale ideologilor. Facultatea și administrația au renunțat la misiunea universității: căutarea adevărului”. Profesorul regretă consecința care a urmat: „O cultură a infracțiunii, în care studenții se tem acum să vorbească deschis și sincer”.

Studenți care refuză să discute cu indivizi ale căror opinii diferă; acuzații false; profesori acuzați de sectarism după ce au propus „studiul textelor canonice scrise de filosofi care se întâmplă să fie europeni și bărbați”… Profesorul enumeră o serie de exemple care indică ceea ce el percepe a fi semnul unei „intoleranțe ideologice” și regretă lipsa de reacție a administrației.

Profesorul este scuipat, orele sunt întrerupte…

În plus, el susține că a fost supus hărțuirii: svastici în toalete, cu numele său scris alături, situate nu departe de departamentul de filosofie. „ Apăreau din când în când pe ușa biroului meu”. Odată, spune el, saci cu excremente au fost lăsați la intrare. „Universitatea nu a reacționat.” Peter Boghossian s-a remarcat în 2018, din poziția de co-autor al unei serii de studii absurde publicate în reviste științifice, menite să denunțe deriva cercetărilor americane actuale.

Cursuri întrerupte de un profesor sau activiști; portrete cu el purtând nasul lui Pinocchio distribuite în campus; este scuipat și amenințat. „Unii studenți mi-au spus că unii dintre colegii mei îi sfătuiesc să evite cursurile mele”.

El concluzionează: „Nu este vorba despre mine. Sunt instituțiile pe care le dorim și valorile pe care le alegem. (…) Ca indivizi, ni se pare că nu ne putem aminti această lecție, dar pentru asta există instituțiile noastre de învățământ: să reamintim oamenilor că libertatea de a pune întrebări este un drept fundamental.”

Sursa: SmartRadio

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top