CCR: Parlamentarii pot semna moțiunile de cenzură prin fax, scanare sau fotografiere, beneficiază de prezumția de veridicitate

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Semnăturile parlamentarilor pe moțiunea de cenzură beneficiază de „prezumția de veridicitate” indiferent dacă au fost depuse în original sau în copie (telex/ fax/ fotocopiere/ scanare/ fotografiere etc). De asemenea, nici Parlamentul, nici CCR și nici Guvernul nu are competența de a verifica dacă listele de semnături au fost sau nu depuse în original și de a înlătura semnăturile care nu au parvenit pe suportul original. Explicațiile apar în motivarea deciziei CCR privind moțiunea de cenzură depusă de USR și AUR.

Extras din motivarea CCR (sublinierile aparțin redacției, n.red.):

„În raport cu aspectul referitor la neîntrunirea numărului minim de semnături necesare inițierii moțiunii de cenzură

Cu privire la acest aspect, Curtea observă că moțiunea de cenzură a fost semnată de un număr de 124 de deputați și senatori în condițiile în care numărul minim necesar pentru inițierea acesteia este de 117 semnături (o pătrime din numărul total al deputaților şi senatorilor). Nici Constituția și nici Regulamentul nu cuprind prevederi exprese cu privire la modul în care semnăturile olografe ale autorilor moțiunii de cenzură trebuie depuse – în original sau copie (telex/ fax/ fotocopiere/ scanare/ fotografiere etc). Ceea ce este determinant este voința deputatului sau senatorului care a semnat moțiunea de cenzură în sensul inițierii acesteia și însușirea/ asumarea semnăturii de către fiecare deputat/ senator inițiator în parte, conform prevederilor regulamentare și a cutumelor parlamentare.

Citește mai mult pe site-ul Știri pe surse.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top