RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Răspunsurile imune în contextul contactului cu anumiți agenți patogeni (virusuri, bacterii) implică multe celule și proteine ale sistemului imunitar. La începutul infectării, aceste răspunsuri nu sunt specifice, ceea ce presupune că, deși sunt îndreptate spre agentul patogen, nu sunt dedicate special lui – este numită imunitate nativă.
După câteva zile, imunitatea adaptivă preia controlul. Acest tip de răspuns imunitar este specific elementului care invadează organismul. Răspunsurile imune adaptive includ anticorpii. Scopul principal al anticorpilor este să se agațe de agentul patogen și să blocheze infectarea celulelor.
Multe vaccinuri induc anticorpi neutralizanți. Însă, uneori, anticorpii nu reușesc să oprească atacarea celulei și, în cazuri rare, pot chiar întări abilitatea virusului de a pătrunde celula și să agraveze boala printr-un mecanism numit ADE (Antibody Dependent Enhancement).
Ce este ADE?
Fenomenul ADE apare atunci când anticorpii generați în timpul unui răspuns imunitar recunosc și se agață de agentul patogen, dar nu pot preveni infectarea. În schimb, anticorpii acționează pe pricipiul unui Cal Troian și ajută virusul să infecteze celulele – practic, cei vaccinați se pot infecta mai ușor decât cei nevaccinați.
Așa se poate explica de ce în unele țări, în care gradul de vaccinare este foarte mare, numărul infectărilor este proportional mai mare decât în țări cu grad de vaccinare mai mic, considerând că ambele state se afla în timpul aceluiași val.
Indiferent de numărul celor infectați, trebuie comparată gravitatea cazurilor și rata de deces în rândul celor vaccinați – raportate la cei nevaccinati, și acestă comparație va arăta mult mai fidel dacă vaccinurile au salvat vieți sau au ajutat la reducerea numărului de cazuri grave, informează SmartRadio.