Dezvăluire-șoc: vaccinul AstraZeneca, întâi lansat și apoi testat. Se așteaptă primul raport de evaluare

RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:

romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble


Cum se creează și se lansează pe piață un vaccin? Regulile sunt simple: e produs de specialiști, testat pe grupuri de pacienți, analizate rezultatele și, în fine, e livrat pe piață, ca produs de încredere. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, col.Valeriu Gheorghiță, ne spune altceva: efectele vaccinului AstraZeneca sunt amplu studiate la nivel european multă după lansarea sa pe piață, una care a generat probleme tot mai mari, și urmează cât de curând să fie emis un raport de evaluare.

”Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune, toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul. Toate sunt sigure”.

Asigurarea venea de la președintele Klaus Iohannis în decembrie, puțin înaintea startului campaniei de vaccinare.

Azi, aflăm de la Valeriu Gheorghiță că lucrurile nu stau nici pe departe așa.

Contactat de Radio România Actualități, Gheorghiță anunță că AstraZeneca are o rată de reacții adverse de cinci ori mai mare decît alte vaccinuri și că, din acest motiv, el este atent monitorizat de
Agenţia Europeană a Medicamentului, care, pe baza datelor centralizate din statele UE, va emite un prim raport de evaluare.

”Categoric avem o frecvență mai crescută a raportării reacțiilor adverse pentru vaccinul de la compania AstraZeneca. Aș putea să vă spun că sunt de aproximativ cinci ori mai frecvente aceste reacții adverse, însă, uitându-ne la tipul reacțiilor adverse, ele sunt aceleași, sunt reacții comune, reacții care se regăsesc în prospectul acestui vaccin, se regăsesc și la celelalte tipuri de vacciuri, doar că, într-adevăr, sunt mai frecvent raportate(…) Or, din acest punct de vedere, da, există această reactogenitate mai crescută, important este să încurajăm monitorizarea reacţiilor adverse, persoanele care dezvoltă aceste reacţii să le raporteze la Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru că este important să facem o evaluare continuă a tuturor reacţiilor adverse şi, la rândul nostru, România, pot să vă spun, participă în cadrul unui mecanism european la raportarea acestor reacţii adverse, centralizat la nivel european, pentru că forul superior, Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM), efectuează aceste evaluări periodice şi emite rapoartele de siguranţă lunare(s.n.). Chiar cred că în perioada imediat următoare ar trebui să apară primul raport de siguranţă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca” a declarat colonelul.

Practic, conform dezvăluirilor specialistului, întreaga Europă funcționează ca un cobai al unui vaccin cu posibile probleme, urmînd ca în funcție de rezultatele rapoartelor privind reacțiile adverse să se ia decizia continuării campaniei de vaccinare cu el ori nu.

Pentru că – nu-i așa? – ”toate sunt sigure, toate sunt eficiente”, informează inPolitics.

Pe același subiect

Join the Discussion

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top