RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
IQ-ul mediu al populației lumii, care de la perioada ᴘosтʙᴇʟιcă până la sfârșitul anilor 90 crescuse întotdeauna, în ultimii douăzeci de ani scade …
Este întoarcerea efectului Flynn. Se pare că nivelul de inteligență măsurat prin teste scade în cele mai dezvoltate țări. Multe pot fi cauzele acestui fenomen. Unul dintre ele ar putea fi săʀăcιʀᴇᴀ limbajului. Într-adevăr, mai multe studii arată scăderea cunoștințelor lexicale și săʀăcιʀᴇᴀ limbii: nu este vorba doar de reducerea vocabularului folosit, ci și de subtilitățile lingvistice care permit elaborarea și formularea gândirii complexe.
Dispariția treptată a timpurilor (subjunctiv, imperfect, forme compuse ale viitorului, participiul trecut) dă naștere unui gând aproape întotdeauna în prezent, limitat în moment: incapabil de proiecții în timp.
Simplificarea tutorialelor, dispariția literelor majuscule și punctuația sunt exemple de „ ʟovιтuʀι ғᴀтᴀʟᴇ” la precizia și varietatea expresiei. Doar un exemplu: ștergerea cuvântului „miss” (deja desuetă) nu înseamnă doar renunțarea la estetica unui cuvânt, ci și promovarea involuntară a ideii că nu există faze intermediare între o fată și o femeie.
Istoria este bogată în exemple și multe cărți (Georges Orwell-1984; Ray Bradbury – Fahrenheit 451) au povestit cum toate regimurile totalitare au împiedicat întotdeauna gândirea, prin reducerea numărului și a semnificației cuvintelor.
Mai puține cuvinte și mai puține verbe conjugate implică mai puțină capacitate de exprimare a emoțiilor și mai puține posibilități de elaborare a unui gând. Studiile au arătat că o parte din vιoʟᴇɴțᴀ din sferele publice și private provine direct din incapacitatea de a-ți descrie emoțiile prin cuvinte. Fără cuvinte care să construiască raționamentul, gândirea complexă devine imposibilă. Cu cât limba este mai săracă, cu atât mai mult gândul dispare.
Dacă nu există gânduri, nu există gânduri cʀιтιcᴇ.
Și nu există gând fără cuvinte. Cum se poate construi un gând ipotetic-deductiv fără un condițional? Cum poate fi considerat viitorul fără o conjugare în viitor? Cum este posibil să surprindem o furtună, o succesiune de elemente în timp, indiferent dacă este trecut sau viitor, și durata relativă a acestora, fără un limbaj care să distingă ceea ce ar fi putut fi, ce a fost, ce este, ce ar putea fi și ce va fi să fie după ce s-ar fi putut întâmpla, s-a întâmplat cu adevărat?
Dragi părinți și profesori: Le oferim copiilor noștri, elevilor noștri, să vorbească, să citească și să scrie. Predați și exersați limba în cele mai diferite forme. Deși pare complicat. Mai ales dacă este complicat. Pentru că în acest efort se află libertatea.
Cei care afirmă nevoia de simplificare a ortografiei, reduc limbajul defectelor sale, „abolesc genurile, timpurile, nuanțele, tot ceea ce creează complexitate, sunt adevărații arhitecți ai săʀăcιʀιι minții umane.
Nu există libertate fără necesitate. Nu există frumusețe fără gândul la frumusețe.
Sursa: Live48Times