RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
Milioane de pui de o zi au fost masacrați în urma ordinelor date de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, informează Antena 3.
Totul a început de la un importator de pui, care a încălcat prevederile legale şi a furnizat pui contaminaţi cu virusul gripei aviare la ferma, care deţinea 180.000 de păsări, generând un focar. Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, conform regulamentului european aplicabil în astfel de cazuri. Doar că autorităţile (Comitetul Național pentru Situații de Urgență şi ANSVA) au mers mai departe şi au decis interzicerea comerţului cu păsări vii din întreaga țară, timp de 30 de zile!
Deciziile CNSU și ANSVA au avut ca efecte uciderea, prin GAZARE, a milioane de pui care eclozaseră după emiterea ordinului.
Deşi focarele sunt în judeţul Mureş, comerţul cu păsări a fost interzis în toată ţara. Potrivit ghidului oficial al ANSVSA, puii trebuie omorâţi, iar metoda obligatorie este gazarea.
Păsările sunt băgate în saci de plastic, legaţi la gură, în care se introduce un amestec gazos care îi omoară în câteva secunde.
„Nu am înțeles de ce s-a recurs la soluția radicală, mai ales că în cazul apariției unor astfel de focare legile europene și legile românești prevăd și rezolvarea acestor focare prin instituirea unor zone de 3 și 10 kilometri în jurul focarului în care se iau măsuri proporționate cu gravitatea ei”, a explicat medicul veterinar Teofil Tădășan, într-o intervenție la Antena 3.
„Pe data de 7 mai, o măsură nesăbuită, o decizie prost fundamentată sau mai bine zis nefundamentată a bulversat tot procesul de producție în avicultura României. Imediat când a apărut în Monitorul Oficial, pe data de 9 mai, am făcut o postare pe Facebook spunându-le clar că este greșit și că această măsură nu are temei în realitate iar tehnic nu se justifică.
În același timp, am luat legătura cu producătorii din țară, intervenind inclusiv în structura statală, dându-le telefon să intervină urgent pentru că acestă măsură nu poate să aducă binele țării ci blochează cel mai important sector din agricultura țării, care are cea mai bună performanță și anume sectorul avicol.
Iată de ce au rectificat măsura târziu și cu efecte extraordinare”, a declarat, la rândul său fostul ministru al Agriculturii Petre Daea.
Masacrul puilor vine după ce în luna martie, aceeași instituție din subordinea Guvernului ordona uciderea a 20.000 de porci în județul Arad, din cauza unui focar de pestă porcină.
Conform unor alte surse, de la începutul anului ar fi fost uciși peste 100.000 de porci. Producătorii acuză că Guvernul nu face nimic pentru a combate sursa acestei boli, respectiv mistreții din păduri, și se mulțumește să masacreze porcii din ferme cu regularitate, notează R3 Media.