RomaniaInfo se confruntă cu cenzura pe unele rețele de socializare. Pentru a rămâne în contact cu noi și a ne putea urmări necenzurat, ne găsiți aici:
romaniainfo.ro / romaniainfo.com / MeWe / Gab / Clouthub / VKontakte / GabTV / Rumble
„Comisia Europeană nu a știut să organizeze achiziția de vaccinuri anti-Covid-19”, a declarat duminică premierul maghiar Viktor Orbán, care a susținut că Ungaria „ar avea acum mari probleme” dacă nu ar fi comandat și vaccinuri din Rusia (Sputnik V) și China (Sinopharm), relatează agenția MTI, citată de Economica.net.
Media europeană a populației vaccinate este foarte scăzută (6,8%), spre deosebire de țări precum Marea Britanie (30-40% din populație vaccinată) sau Israel, unde „aproape toată populația s-a vaccinat”.
„Acesta este un indiciu clar că ceva nu merge bine. Și nu este o chestiune politică sau o acuzație, nici vreo antipatie față de Uniunea Europeană sau birocrații de la Bruxelles, ci sunt fapte. Acesta este adevărul: au greșit.”, a precizat premierul ungar în declarația ce a fost acordată postului Radio Kossuth.
Întrebat despre intenția Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei și Letoniei de a obține convocarea unui summit european pe tema distribuirii vaccinurilor, premierul ungar a apreciat că Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a avut dreptate când a sesizat această problemă, și anume că ”unele țări [din Uniunea Europeană] primesc mai multe [vaccinuri] și altele mai puține”, deși statele membre au convenit ca vaccinurile achiziționate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană să le fie repartizate proporțional în funcție de populația fiecăreia.
Guvernul maghiar a comandat 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia și China (Sputnik V și Sinopharm). Prim-ministrul a mai spus că Ungaria dezvoltă în acest timp un vaccin anti-Covid-19 propriu și construiește o fabrică de vaccinuri la Debrecen, în estul țării, aproape de granița cu România. De asemenea, Ungaria a încheiat o înțelegere cu Israelul să construiască o fabrică de vaccinuri în această țară.
Viktor Orbán consideră că „valul trei al pandemiei de Covid-19” va fi mai puternic decât cele anterioare, iar capacitatea sistemul sanitar va avea dificultăți în a face față din punct de vedere al personalului și echipamentelor, precum și intensificarea procesului de vaccinare, scrie R3 Media.